hello sunshine!

eyes starts to droll down d bits & pieces of my life...

turn back time?

Thursday, June 2, 2011

Today punye Hotfm topic is putar kembali masa.Apa pendengar nak buat and nak kembali pada masa bila.
Dengar topic tu minda terus berputar ligat ke masa silam. searching for that one moment i wish i cud turn back time. after minda dh penat berfikir dan mengingat...i came to d point dat...there's none! erkkk...pelik tapi benar.
let me share with u y...

Masa kecik
- i dijaga oleh opah. i stay at gombak and grew up there. i even called opah, mak. i was a happy lil kid yg tembam n manja dgn opah. nothing to grudge on. :) plus during that time, there's only my kakak,me n my parents.
still remember bile dgr bunyi motor ayah dari jauh i will like "yey yey ayah balik! yey yey ayah balik!' sounded so typical kan but dats what make me so cheerful! i jump, i clap,i smile. moderate living,less intense i can say.
still remember all of us naik motor ramai2 n i akan berebut ngan my kakak nak duk depan tapi slalu kene dok tgh2 antara ayah n mak den peluk ayah kuat2. (mcm dlm iklan tv tu..ngehhngehh...) kdg2 kene pakai topi keledar yg besar tu..buruk amat rupenye..haha
still remember when mak dh siap masak kat dapur, ayah akan panggil me n my kakak buat chain keretapi den ayah lead us to have our happy dinner sambil tu ayah akan nyanyi.
still remember masa kecik ayah n pak yang akan angkat me n geselkan kat minggut yg super tajam tu. i will like ketawa geli n jerit nak turun.
Dan banyak lagi momen2 indah yg xdpt nak digambarkan. :)

Masa sekolah
- paling liat nak bangun pagi. cian mak seksa nak kejut me. hehe... slalu bawak bekal g tadika agama. :) n agak comot la dulu2 dengan tudung senget. hahaha ..kat sek rendah, paling best! me as discipline prefect! dulu saye sangat garang yg macam mane tah! dengan  uniform skirt coklat, buku nota kecil dan pen di tgn sentiasa, meronda sekolah mcm pegawai. cewahhh.. time tu sgt famos coz junior byk nak jdkan i petsista.. most of them r chinese.. surat lipat2 tu, tiap2 hari org smpikan. hehe..
still remember betapa bangganya tatap wajah di board pegawas coz muka ni adalah antara yg teratas.
still remember i have dis garang character sampai kan parents dtg sekolah ngadu kat cikgu.
still remember i walk n run n check everywhere wen teachers r on meeting, class xde cikgu n perhimpunan.
still remember bile kene buat spot check! best2! ngehhngehh...
still remember my close fren, syeera (Dr. Masyeerah skang) bergado dgn i sebab i rapat dgn org lain. so kiddy we r during that time. hehe
still remember our batch is d most awesome one!
Masa sek. menengah, best jugak! form 1 and form 2 i was elected as the ketua tingkatan n penolong ketua tingkatan. my closest partner during that time was jayne michelle gomes. she is fun to be with and we always eying for this one cool prefect we called snuffles! hahaha...funny! she got this character that catches our attention. meow meow...
form 3,4 and 5 jayne no more coz she changed school. :( she went to taiping covent school if im not mistaken
i actively joined marching squad and we've won like every single year! paling pround wen i was in form 5,they've selected me to be d squad leader and we've won! yeaaaahaaaa! cant describe how happy i am!
still remember me n mimi ngantuk dlm class. dat was soo funny ok. dah la dok depan tapi tersengguk2..hahaha
still remember i kene denda cuci toilet cikgu coz dtg lambat.
still remember mknn yg best2 kat kantin sekolah.
still remember kene naik bus awam g sekolah.
still remember school anthem yg mmg best n lain dr yg lain.
still remember kene lumba lari n i lari xbrape nak kuat. hahaha
still remember time jadi pengawas yg cool!
still remember everything happily!
i enjoyed every bit of it! :)

Masa dh besa ckit
- ayah nak sgt saye jadi doktor sampaikan ayah naik p kementerian mintak masukkan ke matrik. akhirnya dapat la ke matrik kulim kedah. (yikess..xsuke so im kinda nottie student kat sane with my close fren aida since both of us from assunta n both of us were soo rebellious! haha) Aida dh jadi doktor jugak skang. papepun nakal2 saye, tetap dilantik jadi ketua dorm.pewittt! dorm saye paling outstanding ok. hahaha
still remember me n aida jogging n lepak kat padang n sume budak laki pandang semacam.
still remember saye lead utk koir performance and budak laki ejek.
still remember saye byk peminat sebenarnye..haha
still remember nyorok diam2 dlm dorm xnak p kuliah agama every khamis.
still remember kene splash dengan air merah time birthday.
still remember kerepek yg best pakcik kantin jual!
n paling remember got dis one day, pukul 2 pagi my geng and d boys jumpe, just to celebrate our fren birthday.ktorg men2 air,simbah2 and calit2 kek. tb2 dang! woit!!!!!!!!!! suara kasar and garang warden! abes....paling kesian d boys coz warden bantai diorg depan2 ktorg..mmg time tu muke warden kalah singa bergaduh!  :( scaryyy.
agaknye saye nakal sgt kot and blaja xikhlas, tu yg result kat kolej xgempak walau studi dah bertubi2! sorry ayah.
ohh another memory i remembered, b4 dis dpt tawaran msk masscomm tapi ayah xbagi :(  den mase kat kolej saye p isi borang senyap2, submit den alhamdulillah ditawarkan sekali lagi! and whoaaa...here i am now with my masscomm degree. :)

Masa dh besa lagi ckit
- afta dpt msk uitm punye la hati sgt kecewa sbb kecewakan ayah coz impian utk si anak jadi doctor tak kesampaian, so saye amat2 berazam nk tunjuk pada ayah yg saye boleh berjaya dgn course masscomm ni. rase semangat yg tah mcmne tah time tu.. first sem diploma punye la frust gile 0.5 to reach 3.5 in order to get dean list. sooo so sad. but den dgn iltizam yg membara di dlm hati..papp..papp..pappp! since afta 2nd semester diploma sampai la ke part 6 degree. alhamdulillah sgt2 coz xpenah miss dean's award. everytime tunjuk ayah sijil dean award tu ayah tersenyum, bangga. ahhh...gembira rasa hati xterkira. ayah siap kate nk simpankan sijil2 tu. :) n sampai lah dianugerahkan vice chancellor award back in 2010. alhamdulillah...syukur sgt2! hanya Allah yg tahu betapa bangganya saya dpt mengembira dan membanggakan mak ayah.. sobb..sobb...
ohh! still remember betapa ralitnya bercinta masa diploma hingga degree.friends n lecturers sume dh kenal kami sebagai couple. siap dpt anugerah best couple mase graduation night. hahaha...dayumm! hampir 4 tahun bercinta tapi malangnya tak smpi ke akhirnya. xkemana pun.semua janji2nya palsu! semua kata2nya nista. semua perbuatannya mengecewakan. lelaki mcmni sgt kejam! TAPI. after broke up tu i always believe in this phrase.. 'he love me but he's not in love with me' so i told myself, why i shud be with someone who is not in love with me?? from there i got up,walk straight and leave all of it behind. i've read dis one good motivational book n tadda! saye berazam utk berhenti menangis,bangun n senyum! sentiasa. everywhere i go i smile to people (esp mase keje kat ALDO) smpikan ade yg pelik tgk i senyum srg2. i set a target to be free from love for a year. sebab putus cinta itu amat menyakitkan.

Sekarang
-setiap yg terjadi ada hikmahnya. yes, Allah Maha Berkuasa. saya dipertemukan dgn seorg lelaki yang jauhhhhh lebih baik. alhamdulillah. hingga ke saat ini kami maseh gembira bersama. gonna be 2 years soon! :)
walaupun org berkata antara kami mcm bumi n langit, mcm xsepadan tapi bagi saya, bumi xkan sempurna tanpa langit dan langit xkan ceria tanpa bumi. kami amat berbeza tapi kami saling melengkapi. dia menjaga saya dengan sebaiknya. saya xkan sesat dlm perjalanan hidup ini kerna saya tahu dia akan cari saya sampai jumpa.itu pasti. i just love him! insyaAllah mengharapkan jodoh kami kekal hingga ke akhirnya kerna kita tak tahu sampai bila kita akan bernafas, sampai bila kita akan bersama,sampai bila  kita akan bahagia. adakah betul dia jodoh saya? ataupun tidak? itu semuanya kerja Tuhan. kan?
Satu perkara lagi, saya juga bersyukur mendapat hikmah yg paling besar. impian saya nak belajar ke oversea xkesampaian dulu. bayangkan punye la excited mase lecturer tawarkan utk p practical kat aussie! (Tuhan yang tahu betapa gembiranya hati ini! impian saya yg satu!-nak belajar kat oversea!) Malangnya tawaran ke luar negara tu bukan utk saya. :'( kwn2 yg lain sume dh excited nak terbang ke negara idaman masing2. tapi saya tak. :(  got this one time mase dean award ceremony, they showed videos from these practical students who  was so fortunate to go abroad and i just dont know y, tears drop! ohh man...how i wish i cud be one of them! abroad. awww... :"( terus lari p toilet takut org nampak tangesan yg maha buruk tu.
Since dh xde tempat practical, akhirnya saya terpaksa hantar resume ke syarikat tempatan : Maxis,MCMC n Sime Darby. Alhamdulillah ketiga2nya menawarkan tempat practical tapi saya memilih Sime Darby. bermula lah cerita kerjaya saya hinggalah ke saat ini. sudah pun memegang jawatan idaman - Corporate Relations Executive di syarikat GLC yg gah ini. kerjaya impian saya-public relations/corporate world. :) dan saya bersyukur dpt buat kerja2 yg saya suka, dpt kwn2 kerja yg tiada hasad dengki, dpt bertemu dari sekecil2 security guard sampailah sebesar2 pemimpin negara antaranya menteri2,datuk2 bandar, ambassador2, CEO2 terhebat dunia,PR2 yg berkaliber, Pengarah2 yg berkarisma, Sultan dan paling bertuah, bertemu Datuk Seri Najib Tun Razak. Berpeluang juga menulis surat2 rasmi  kepada beliau bagi pihak syarikat. *bangga amat!* ini lah dunia corporate yg saya suka. this is my passion. alhamdulillah saya bahagia seadanya.

Jadinya
-saya rasa tiada apa yg ingin saya putarkan masa untuk kembali ke zaman silam.
Tiada apa yg ingin saya ulangi dalam momen silam kehidupan saya.
Tiada apa yg ingin saya buang dalam momen silam kehidupan saya.
Tiada apa yg disesalkan dalam momen silam kehidupan saya.
Tiada apa.

Alhamdulillah ya Allah.

Cuma,
-saya inginkan diri saya yg lebih baik.
saya inginkan hajat saya tercapai.
saya inginkan kebahagiaan yg berkekalan.
saya inginkan yg terbaik untuk diri sendiri dan org2 yg saya syg.
InsyaAllah..

Bersyukur dengan kehidupan ini. :)

7 justaword:

SarahSevier said...

Alhamdulillah :)

Emma, pasal kte takde pon? hehehe :P

Syamimi said...

Wow Emma... That is so profound and fascinating story of yours.. Really amaze on how you can be so optimist, positive and spiritual even in your blog posts.. Keep it up.. :D

You know why I love reading yours...
It keeps me going too..

allboutema said...

Sarah : noted about dat! ours a.k.a soulmate will be my special post! wait for dat ya! soon. :)

Mem : awww....terharu.. thanks for supporting my blog! xoxo

mahirah said...

awww, i didnt know u were that sad darling, about the practical oversea thingy tu. I think all of us, if we pray hard and work hard, we definitely gonna get the thing that we want the most, cuma cepat dgn lambat je :)

i love u!

allboutema said...

yes cik amai. really sad coz that is what i've been waiting for! tapi xpe, :) itu bukan rezeki saya.. insyaAllah mane tau rezeki itu akan tiba juga.. hehe...
thanks dear!

fadly_ismail said...

awak tipu! x caye pon awk garang mase skolah...nak bayangkan pon x dapat..ngan kucing pon takut, camne nak jadi garang..;p

allboutema said...

"semakin kita meningkat dewasa,semakin kita takut" by fadly ismail. remember? ;p